20090430

::selamat hari jadi jaja and beto::

malasnya.siyes malas.nak bergerak pon malas.mood agak tenang sekarang walau dalam hati Tuhan je yang tahu.nak berkemas ape yang patot rasa cam terlalu awal dan masih dalam keadaan malas. ya malas.cam-cam bende yang aku malas nak wat.malas nak amek port.malas nak wat itu ini. haih. alangkah indahnya jika disisi ada emak yang menemani.siyes aku rindu emak.sigh

tetiba aku teringat kat abah.haih.bila aku ada peluang nak jenguk abah lagik.da lama gila xsinggah jenguk abah.hurm..mood sedih tetiba.sigh.rasa sgt down sekarang.dan aku perlukan hiburan.yeah. balik uma angah la.men ngn adik mst best.kadang-kadang rasa bertuah jadik budak-budak.xyah nak pikir segala macam mak nenek nye masalah..sigh

....................................................

eyh..esk hari pekerja.selamat hari pekerja semuanya..adeh.aku dah lambat,mahu pulang ke rumah.selamat tinggal.dan aku mahu melupakan ketidakindahan yang berlaku disini
shuhh..shuhh..g men jao2 aku xperlukan dan xkan benarkan perasaan sedih nie untuk menemani aku.ya aku sgt kecewa ngn prestasi di semeste ini.nape la slalu masuk dewan aku akan jadik blur??haih..penat stay up.


kdt to jaja kl and beto.wish u all hepi bdae.panjang umo.murah rezeki.nnt aku update pic cake ngn present eyh as a hadiah wat korang berdua.hahaha=]


ps:frust exam kali nie aku jawab cam lahanat.haih.sangat2 kecewa.

20090428

::surat untuk kau part 2::

aku tak pasti.
aku tatau pe yang dia fikir sal aku.
aku gelisah.
aku nanar.
aku selalu tertanya-tanya..
adakah dia membenci aku??
siapa aku pada dia??
kawan??
lawan??
arghh..
aku buntu.
serius.aku buntu memikirkan dia.
aku hanya berharap.
agar dia dapat memaafkan aku.
andai aku pernah melukakan hatinya.
sedar atau tidak.
aku sendiri tidak pasti.
aku pasrah.
andai dia bukan lagi kawan aku..
andai dia tidak dapat memaafkan aku..
andai dia tidak mampu menerima aku..
atas kesalahan yang aku tidak sengaja kan itu.
andai itu yang menjadi kayu pengukurnya.
aku tetap terima.
aku tetap mengganggap dia kawan aku.
sampai bila-bila.
*peace no war*

::surat untuk kau::

kepada: kau.


weh kau.aku mintak maaf.aku banyak salah ngn kau.aku pun baru je tawu kisah sebenar.jadi kau xbole nak salahkan aku.sume salah dia.aku xpenah paksa dia.dia sendiri yang nak wat sume tu.jadi kau kne salahkan dia.aku harap kau mengerti.aku nak kau paham situasi aku.aku serba salah bila berhadapan dengan kau.aku jadik malu.segan.kaku.kau seolah-olah telah menyumpah aku.dan aku masih berharap agar kau dapat memaafkan aku dan dia.


sekian.terima kasih.


daripada:aku.

::aku perlukan weed untuk hidop::

sunyi sepi.bunyik kipas berputar laju.pakaian bersepah di lantai.di atas kerusi.di tepi katil.buku berselerakan.kusot.serabot.huru hara..termenung panjang di dada tilam..merenung masa depan yang belum pasti akan cerah atau tidak..kiri.kanan.depan.belakang.semuanya dinding.kaku.busan.
termenung lagi.mencari-cari siapa diri ini.haluan hidup ini.apekah ada maknanya??adakah hidup ini akan selalu dirundung malang??

jauh kedengaran suara lolongan anjing.sayup dan panjang.jam didinding dipandang sepi.hampir subuh alredi.masa berlalu pantas..tanpa disedari..hampir terlena dibuai mimpi.arghh..bangkitla.. menuju ke tandas.mengambil wuduk.membersihkan diri.menghambakan diri kepada yang Maha Pengasih.Pencipta Agung.Allah nan satu.diri terasa tenang dan damai.perasaan sugul.hambar.dan benci menjadi surut.seiring dengan lafaz bismillah.doa dipanjat memohon restu.dipelihara.dirahmati.diberkati.di murah mewahkan rezeki.dilapangkan hati.

arghh..perasaan itu sukar untuk pergi.kembali menghantui diri.merajai hati.gusar kembali.sedih.pedih.luka lama berdarah kembali.masih terlentang dilantai dingin.cuba untuk mengusir pergi kenangan lalu.tetapi tidak berjaya.memori dan kenangan silam silih berganti. terlayar diminda.bagai sinema tanpa suara.mengeluh.perlahan..cuba memadam dan memaksa pergi kenangan silam.masih tidak berjaya.akur akhirnya.terkulai lemah dalam dakapan kenangan.rebah dalam pelukan.

detik waktu yang berlalu dihitung satu persatu..bagai menanti ajal menjemput pergi.menemui Illahi.resah.gelisah.di pembaringan.cuba untuk bangkit.tidak berjaya.badan seolah di paku ke lantai.haih.mengeluh lagi...kedinginan suasana mencengkam diri.tidak mampu berfikir lagi. lantas diri ditidurkan sampai tengahari..


ps:ni bukan aku eyh??

20090427

::aku manusia biasa::

oke.aku nak sambung entry maya yang tentang isu pompuan-pompuan bertudung tapi bermulut puaka bermulot longkang...

yeah..pada aku golongan-golongan ini (segelintirnya) memang cam cibai perangai.kau ingat da pakai tutup litup sume hati kau suci la..mana yang xkai tudung tu kompem la kena hati hitam berkarat camtu??

ekceli aku xsuka gak nak label2 orang nie.contoh kau nie..kau tu..sebab aku pon tawu kelemahan aku and all.and judging orang nie tentang dosa dan pahala semestinya bukan keje fulltime mahupun partime aku..buang masa weh..kalau judging orang tu sombong ke..hot ke..rock ke selalu la aku buat di masa senggang selain daripada mengumpul setem..

dan yang paling best skali tentang dak-dak yang cam bagos nie, diorang slalu tego bukan dengan cara diplomasi.maksud aku takde adab sopan la..cam iklan 'BUDI BAHASA BUDAYA KITA' tu..
nak tego orang tak tengok kiri kanan..men sergah je..pastu kua kan ayat paling sentap..fuh..men kasar eyh korang?? aku bukanlah seorang manusia yang pantang ditego kesalahannya..tapi agak-agakla bai..kalau kau nak tego pon jgnla depan org ramai..suara xyah a nak pitch paling tinggi yang kau ada..kau kena fikir gak.orang len pon ada hati dan perasaan.ada maruah yang perlu dijaga..dan sebagai seorang manusia yang ada akal dan fikiran(kalau kau adala kan) tentu kau fikir sal sume tu kan??

*sedutan kisah benar beb*
aku ingat g..masa aku lepak kat taman klcc thn ****..kelihatan la umat-umat adam dan hawa..berpeluk sakan..beromen berasmaradana..hahaha..ramai yang stock-stock kai tudung labuh.bertutup litup beb..ape kes wei?? and yang paling menarik bila aku sendiri nampak..ada kapel ni dok sedap mengongkek kat dalam pondok kat taman tu..hahahahha (>:D) tanpa segan silu oke..pompuan tu bertudung..siap berjubah sume dok berkepit atas laki tu..(cambest je kan ngongkek anak dara orang kat taman disaksikan oleh manusia-manusia, haiwan-haiwan serta alam sekitar) 

so conclusionnye ialah:-
*either dia xd duet nak sewa hotel..xpon dia ingat wat kat public bole menyebabkan dia terlepas daripada tangkapan jais..jawi dan sebagainye??
*yang len lu pikir la sendirik bai (nabil.sori wa pinjam ayat lu..ahahhah)

yup..pakaian xmelambangkan peribadi kau bagus. bertudung or tak aku tak kacau orang..bukan aku mintak duet mak bapak kau soh support hidop aku..bagi aku makan sume.. itu hak masing-masing.bak kata orang melayu barat nye pepatah.."dunt judge a book by its cover" dosa pahala bukan kita yang tentukan.hidop mati kau pon aku xleh nak decide kau layak ke x bernafas kat muka bumi nie..kalau kau jahat..kau dapat balasan..kalau kau baek pon aku kau dapat balasan.so pe kau nak herankan?? betol x?? lu jaga lu nye hal..wa jaga wa nye hal..oke??

but the most important thing is..sila dapatkan komdom di farmasi or 7e yang berdekatan sebelum anda beromen..and pls get a room..tenkiu=]


ps:bohsia..jangan pilih jalan hitam~

::kau dan aku::

gambarajah:bukan gambar kau mahupun aku..

kau chantek..aku tidak..
kau comel..aku tidak..
kau baek..aku tidak..
kau sopan..aku tidak..
kau lemah-lembut..aku tidak..
kau mendengar kata..aku tidak..
kau putih..aku tidak..
kau gebu..aku tidak..
kau berambut panjang..aku tidak..
kau berbibir nipis..aku tidak..
kau kaya..aku tidak..
kau punya peminat yang ramai..aku tidak..
kau sangat menawan..aku tidak..
kau disayangi ramai..aku tidak..
kau pujaan ramai..aku tidak..
kau pendiam..aku tidak..
kau sangat ramah..aku tidak..
kau tidak akan menjadi aku..dan aku tidak akan menjadi kau..
kau adalah kau..dan aku adalah aku..
ada aku kisah??
sekian.
=]

20090426

::malas kawan part 2::

lai-laki : assalamualaikum cik adek..
               xjawab dosa tau??
pompuan : (jawab dalam hati)
laki-laki : eyh..sombongnye cik adek nie..mak saya bilang xbek tau sombong-sombong.nanti  cepat tua.da kerepot sok xd sape nak masuk minang.
pompuan: (still dalam hati) cam la aku nak kawen ngn kau, lahanat!!
laki-laki : eyh..pompuan ni.kau wat derk je aku tego eyh??kau igt kau bagos??punggung busok..                    hitam berkilat..kaki berkudis..kau igt aku nak sgt ke tego kau??                 
 kepala ketepi kale merahh...piiiirrrrrrrraaaaaaaaaahhhh!!
pompuan : (muka bengang..sambil tersipu-sipu malu..ramai org kot kat tmpt kejadian)
    *dalam hati beliau..cilaka kau jantan.da aku xlayan kau bising2 lak ye..sialan*


 anda pernah mengalami kejadian seperti ini??wahahah..aku pernah dow..kadang-kadang rasa cam nak maki je balik.cani "dah muka kau cam muka pecah rumah orang je..taraf-taraf pencurik ayam je..sapa nak layan kau??"..ha..amek kau kalau nak cakap camtu memang bole je...tapi takot lak kang dibantainye aku mampos..tu kalau bantai..kalau gangbang??naya je..xpasal je kenduri free diorang..haih..susah dow jadik pompuan..xtego kang kata sombong..jual mahal..tego kang dikatanya betina murahan..jalang..sundal...bohsia(jangan pilih jalan hitam)..bestu cane nak wat?? cakap sikit??

bagi kaum-kaum jantan yang budiman..eyh..please la wei..jangan la dok wat keje yang xberfaedah tu..pastu wat statement cam gampang..kalah mak hayam-mak hayam sume..cuba la korang bayangkan eyh..yang kena kacau tu makkorang(mak aku pernah kne ok kt ipoh..siyes horor)..kakak korang..adik korang..ha cane??cambest x??

bukan lagi
ps:budi bahasa/\ budaya kita..(betol x pepatah ini incik karam sigh walia??)

::life wasnt a job part 2::

now kita sambung life wasnt a boob job part 2..enjoy reading=]

hurm..pe tujuan kita hidop kat bumi ni??nak cari kekayaan??nak cari kebahagian dunia akhirat?? nak carik kesenangan??carik kawan-kawan??pe lagi kita nak??slalu kan dengar orang complain yang his/her life is sucks..bla..bla..bla..whatsoever..ceh..cam da xd tujuan je kau hidop kat muka bumi nie??sah-sah la kau tu hamba..mahkluk Allah yang diciptakan sebagai khalifah kat muka bumi nie..(tu bagi yang Islam la kan)cakap cam xd pegangan agama..xd pegangan hidop..

ahahha..t mukadimah je..aku nak citer..if korang kena or berada dalam situasi ni la..korang dok complain sini sana ngn kawan-kawan..life is cocksucker..shyt..bla..bla..bla..(bebel-bebel)..kena lak kawan-kawan korang tu jenis alim-alim kucing dan suke sangat bab-bab melaser orang sampai xhingat dunia kan..pe yang korang nak wat??

ntah..kadangkadang aku terpikir gak..orang cam tu dia selalu rasa dia cambest.hidop dia diberkati Tuhan and so on..well pada pendapat aku la kan..(as a victim and human being) sebagai seorang manusia biasa yang diciptakan oleh Allah, adakalanye kita akan alpa..sering dibuai oleh emosi yang berlagak or bertindak lebih dari batasan fikiran.i mean kita slalu wat keputusan bersandarkan emosi not akal fikiran.betul tak??(xbetol pon mampos korangla..ni pendapat aku..)

as a human being..memang dah jadik adat resam hidop sebagai manusia kot, untuk meminta lebih daripada apa yang sepatotnye..means xpernah nak syukur la ngn pe yang kita ada..aku slalu gak jadik manusia yang lupa diri dan xbersyukur ni..(bukan statement bangga ok??)just sebagai manusia, yes aku slalu ikot kata hati berbanding ngn akal fikiran.contohnya aku akan mengamuk sambil memaki hamun tak tentu pasal if d bende yang menyentuh perasaan aku eventho bende tu sangat remeh kot..

xdla..aku tergerak hati nak tulis sebab few times terkena kot ngn golongan-golongan seperti ini yang menegur bukan kerana niatnya ikhlas tetapi lebih kepada hendak menganjeng dan mengambil kesempatan di atas kelemahan orang lain untuk meng"smash" orang tu balik.ada ke patot wat camtu..sah-sah busok hati..

lagi satu aku paling xsuka statement.."xpe..jahat-jahat aku semayang gak"
wtf man..kau semayang nk prevent kau dr wat jahat..bukan sebagai shield nak laser orang balik. and be a munafik.pe yang dia fikir time wat statement seperti di atas??adakah perasaan bangga seperti ketika fasha sundal sanda mendapat award??atau berperasaan seperti hendon ketika mengunyah jantung Saidina Hamzah??huh..dasar mulot longkang..arsehole..

ps:xsuke bebel.plus aku suke gak merungut tentang ketidakadilan hidop yang berlaku..esp bile nga tensi..wahhaha~dan aku suke mencarot.=]

20090425

::life wasnt a job::

bru je tuka template yg bru.ntah bpe kali baru function sume nye..wahahah..suke.suke.comel je.
simple but nice.=]

tp entry kali ni bukan nak cite sal template and whatsoever.just nak review balik pe yang aku da capai dalam few years nie.pe yang aku da sumbangkan.plus umo semakin meningkat kot..pe je yang aku da wat??nuthin..i guess..haih..cepatla habes exam nie.habes blaja sume.nak keje.nak balas balik jasa dan pengorbanan mak ayah aku.haih.(cakap lebey..action hancor)

life is gettin cruel day by day..just fuck it.=]

::malas kawan::

di suatu petang yang tenang..damai dan panas..seorang gadis nan ayu berjalan-jalan..tetiba..

laki:-hai..(sambil tersengeh-sengeh)
pompuan:-.......(straightface)
laki:-ele..igt kau chantek sgt??berlagak..(bla..bla..bla..)
pompuan:-terus je jalan.wat bodo kat mamat bodo tu..

hahah..
aku paling xsuke situasi cani jadik kat aku.da kau tego org xnak balas mula la nk kutuk2 org..x chantek la..ape la..asal??mak bapak kau kne baya cukai ke kalau aku tak chantek??huh..sialan.. *
punye suke la nak jawab ke tanak..sebok je..kalau jawab pon bukan kau nak bagi duet ke..kete besar ke..jawabkan exam aku ke..ish..lantakla..masing-masing d hak nak tentukan hak masing-masing..moron!!(marah kuasa dua)

ps:kalau aku chantek sah-sah aku tak tegor orang cam kau..wahahahahahah~


20090423

20090420

::anda pompuan?? oyeah~::



Syarat-syarat menerima award 
ni;

-Pastikan jantina anda perempuan.

-Copy badge sebagai award.

-7 sebab anda bangga menjadi perempuan.


*ada pussy bukannye penis.

*leh pegang tgn ngn pompuan bkn muhrim kat lua tanpa rasa bersalah

*leh comolot pipi tanpa segan silu nye..wahahah..

*boleh nanges bila2 masa je..

*xkan kena tangkap khalwat even dok satu hotel..=]

*xkan d pegawai agama yang datang sergah or ketok tingkap time dating kat mane-mane tasik..oyeah~

*bole ngamuk dan emo tak tentu hala dengan mengemukan alasan "piyed"



20090416

::kasik aku mencarot sekejap::



aku nak mencarot banyak-banyak hari..pasal aku tengah hangen gile tahap dewa asura yang nak berperang ngan dewa murugan..(dalam hati dah carot macam-macam da)


@@#$%^&*()_)(*&^%$#@!!@#$%^&*()_+_)(*&^%$#@!~!@#$%^&*()_*PUKIMAK*JBV*CIBAI*XWEDCV *BABI*)FQWER*FUCK*TGYHU T%R^&*(OPOJB,*HANJENG*YBR$%%R^T&Y*U (UOIJUOP,s>*BABUN*TSW#@$%^&*()*GEMOK*NBVCXZQWEDR*TUA KUTUK*YUIO_(sebahagian hasil daripada kerja mencarot..urm..cam best je mencarot)


dah..malas pikir..nak tido xdapat.nak stadi malas.nak makan baru je lepas.nak berak xsampai seru lagik..ape lagik aku nak buat ni??

oi dewa murugan..mana kau pigi??tolong aku kasi rajin sikit..xpon kau jelah g jawab exam aku nanti..upah mintak ngn asura.dia kaya..

urm..malas bebel.bosan.bye-bye lah..

::papela labu::




Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Oooohhhhoohhhhohhooohhooohhooohoooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music, fell the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees 
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh



*wish me luck*
*sigh*sigh*sigh*sigh*sigh*

20090415

::attention pepel..nama anda di tag::

Upload satu gambar kegemaran anda ,




Kenapa anda suke gambar ini?
Baru potong rambut, dan aku nmpk sgt berkarisma...:))

Bila kali terakhir mkn pizza?
last 2 week kot??lupe a..kt the mall with maya.ed.kak.ecah and redziz


Lagu terakhir yg anda dengar?
lucky..best wooo

Apa yg anda buat selain selesaikan tag ini?
YM.Myspace.fesbuk.stadi marketing.

Selain nama sendiri anda suka dipanggil dgn panggilan apa?

a??boss..

Tag lagi 6 org *soalan seterusnya ada kaitan dengan org yg anda tag!
1. maya 2.ed 3.angah 4.echa 5.matme 6.kakecah

Siapa no 1 pada anda;
kawan saya..gile mencarot.yang blur2 bile dia mengantok dan akan mudah tertipu bile jam menjangkau ke angka 12 pagi..ahhahaha~


Org no 3 ada hubungan dgn sape?
pakcu..of course..


Kata sesuatu berkenaan org no 5;
suke karaoke..


Bagaimana org no 4?
junior
di fep berlainan jurusan..hahaha

Siapa org no 2?
si india wanna be berkulit kok malaysia yang xnk ngaku suke tgk snow white

Bagi pesanan pd org no 6:
bile nak kawen??

::setan tlg men jao2::

hurm..
clock is ticking..
the time is running out..
and i still here..
still monkeying around..

when the right time is coming..
i will studying..
ahahhahhaha

kata-kata dari hati kecil yg bersifat baek:-
cam pundek..
weh..
kau jgn lupe..
apesal kau ada kat sini..
tu mak da kasi kau macam2 da..
siap beli vitamin and all..
kau jangan sebok nak berpeleseran je..
sebok nak berpoye-poye..berlibur di sana sini..
ingat weh..
tu..harapan sume orang kat bahu kau.
.
(amaran utk dri sdr..bkn utk korg..kalau korg terasa mamposla..ak xkisah pon)

*sigh*
bile aku nak berubah???
tgu la sampai seru..
(yang ni sifat setan laknat)

20090413

::lazy day::

lokasi:bilik
mood:malas

malas..

*nak stadi-tenet lagi best..
*nak mandi-sejuk la
*nak makan-on diet..kununla..
*nak wat pe pon..-ni yang paling utama..
*kawan-ahhaha..ni ayat aymaan

*nak hidop??erk..cam nak kene gali kubo je..aduh!!

haih..malas je yang aku twu..cam kene sumpahan pemalas lak..




::******* mana yang curik selipar aku hah??::





selipar yg jadi mangsa curik..


wah..baru kembali ke sarang ku di aminuddin baki yang tercinta ini..hujung minggu yang panjang serta memenatkan jiwa,raga,otak serta badan aku..berhujung minggu di kampung halaman..ahad lunch di rumah mama di beruntung..kemudian malam pergi ke melaka lak..isnin pagi yeah..aku di ukm sudah..

macam-macam bende berlaku wekend ini..nk blk kg aritu je dua kali kne tahan ngn pulis yg wat roadblock..nak g rawang aritu lalu ikot jalan kuala kubu..werkk..muntah hijau aku ikot jalan tu..abes sume nasik lemak yang aku telan keluar balik..hadoi..rugi..rugi..sampai uma mama..hentak nasi sampai boncet perut.. sendat..padat..perut ak..hohohohohoh..sape suh drg masak sedap sgt..kan ak da mkn cam org kebulur..ptg gerak g ukm.before smp ukm macm2 halangan..cam nak amek kursus plkn lak jadinye..ngn hujan lebat..salah jalan..sesat lagik..wat sakit ati je..smp ukm trs amek baju n all cabut g melaka lak.kol doblas sampai melaka..sampai umah jaja aku terus tdo..xsedar diri pastu..

kua je dari rumah..yes..aku tgk selipar ak da xd..uiks..mana lak pergi selipar ak ini??*dialog dlm hati*&%$#$@@!*&^%%%$$##@%#&$(&%^#(*@(&(# ak da stat carot-carot da..pukimak betol..pagi-pagi buta da wat aku hangen satu badan..babun nye manusia. sapela yang tergamak menculik selipar aku itu tanpa belas kasehan..bungek..selipar getah pon nak curik ke??cam terpikir gak aku..dulu time aku beli selipar tu ada share or wat agreement ke ngn parents dia yang membolehkan baliau mencurik selipar aku itu??rasa cam xd pulak ak berjanji manis cam lagu aisyah yang berjudul janji manismu itu..*kau ada kaki ada tangan beli la sendiri..curik hak org pulak eyh kau??*

adoila kat sape lak aku nak ngadu soal selipar aku yg diculik itu??kat penghulu johan?? tp joe blm jadik penghulu lagi..exam pon blm amek lagi so dia xboleh nk menyiasat kes ini..lagipon joe bukan org melaka..dia kat kluang..aiseh..rasa teraniaya sungguh aku..*cuak kan selipar hilang??

peh..kepada sesiapa yang mengambil selipar ku secara sengaja atau tidak sengaja..tunggula kau pembalasan dari Tuhan..kau ingat hidop kau sejahtera selamanya??heh..matila kau kena panah petir..xpon kaki kau tumbuh kulapok..siap boleh petik jual lagik kulapok kau tu..jangan men-men..*i mean it*

ps:doa org yg teraniaya dimakbulkan Tuhan tau??takot tak??



20090403

::period pain::

hoi..hoi..

disebabkan aku selalu diserang penyaket aneh iaitu sesungut setiap kali period..maka disini aku nak serta kan artikel dan juga sebab-musabab berlakunye penyaket tersebut. Artikel adalah petikan dari wikipedia seperti biasalah kan??ini dia:-



Dysmenorrhea (or dysmenorrhoea) is a medical condition characterized by severe uterine pain during menstruation. While most women experience minor pain during menstruation, dysmenorrhea is diagnosed when the pain is so severe as to limit normal activities, or require medication.

Dysmenorrhea can feature different kinds of pain, including sharp, throbbing, dull, nauseating, burning, or shooting pain. Dysmenorrhea may precede menstruation by several days or may accompany it, and it usually subsides as menstruation tapers off. Dysmenorrhea may coexist with excessively heavy blood loss, known as menorrhagia.

Secondary dysmenorrhea is diagnosed when symptoms are attributable to an underlying disease, disorder, or structural abnormality either within or outside the uterus. Primary dysmenorrhea is diagnosed when none of these are detected.

Primary dysmenorrhea

Pathophysiology

During a woman's menstrual cycle, the endometrium thickens in preparation for potential pregnancy. After ovulation, if the ovum is not fertilized and there is no pregnancy, the built-up uterine tissue is thus not needed.

Molecular compounds called prostaglandins are released during menstruation, due to the destruction of the endometrial cells, and the resultant release of their contents.[1] Release of prostaglandins and other inflammatory mediators in the uterus cause the uterus to contract. These substances are thought to be a major factor in primary dysmenorrhea.[2] When the uterine muscles contract, they constrict the blood supply to the tissue of the endometrium, which, in turn, breaks down and dies. These uterine contractions continue as they squeeze the old, dead endometrial tissue through the cervix and out of the body through the vagina. These contractions, and the resulting temporary oxygen deprivation to nearby tissues, are responsible for the pain or "cramps" experienced during menstruation.

Compared with other women, females with primary dysmenorrhea have increased activity of the uterine muscle with increased contractility and increased frequency of contractions.[3]

Click Here to Watch Video:

Signs and symptoms

The main symptom of dysmenorrhea is pain concentrated in the lower abdomen, in the umbilical region or the suprapubic region of the abdomen. It is also commonly felt in the right or left abdomen. It may radiate to the thighs and lower back. Other symptoms may include nausea and vomiting, diarrhea, headache, fainting, and fatigue. Symptoms of dysmenorrhea usually begin a few hours before the start of menstruation, and may continue for a few days.

Etiology

In a systematic review, an age of less than 30 years, a low body mass index, smoking, early menarche (< href="http://en.wikipedia.org/wiki/Menstrual_cycle" title="Menstrual cycle">menstrual cycles, heavy menstrual flow, nulliparity, premenstrual syndrome, sterilization, clinically suspected pelvic inflammatory disease, sexual abuse, and psychological symptoms were associated with dysmenorrhea.[4]

Diagnosis

In one research study using MRI, visible features of the uterus were compared in dysmenorrheic and eumenorrheic (normal) participants. The study concluded that in dysmenorrheic patients, visible features on cycle days 1-3 correlated with the degree of pain, and differed significantly from the control group.[5]

Treatments

-Nutritional

Several nutritional supplements have been indicated as effective in treating dysmenorrhea, including omega-3 fatty acids, magnesium, vitamin E, zinc, and thiamine (vitamin B1).

Research indicates that one mechanism underlying dysmenorrhea is a disturbed balance between anti-inflammatory, vasodilator eicosanoids derived from omega-3 fatty acids, and proinflammatory, vasoconstrictor eicosanoids derived from omega-6 fatty acids.[6] Several studies have indicated that intake of omega-3 fatty acids can reverse the symptoms of dysmenorrhea, by decreasing the amount of omega-6 FA in cell membranes.[7] [8][9] The richest dietary source of omega-3 fatty acids is found in flax oil.[10]

Oral intake of magnesium has also been indicated in providing relief: two double-blind, placebo-controlled studies demonstrated a positive therapeutic effect of magnesium on dysmenorrhea.[11] [12] A randomized, double-blind, controlled trial demonstrated that oral intake of vitamin E relieves the pain of primary dysmenorrhea and reduces blood loss.[13] A review of case histories indicated that zinc, in 1 to 3 30-milligram doses given daily for one to four days prior to onset of menses, prevents essentially all to all warning of menses and all menstrual cramping.[14] Intake of thiamine (vitamin B1) was demonstrated to provide "curative" relief in 87% of females experiencing dysmenorrhea, in a controlled study.[15]

=SAIDs

Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are effective in relieving the pain of primary dysmenorrhea.[16] NSAIDs can have side effects of nausea, dyspepsia, peptic ulcer, and diarrhea.[17] Patients who cannot take the more common NSAIDs, or for whom they are not effective, may be prescribed a COX-2 inhibitor.[18] One study indicated that conventional therapy with NSAIDs "provides symptomatic relief but has increasing adverse effects with long-term use",[19] another indicated that long-term use of NSAIDs has "severe adverse effects".[20]

Hormonal contraceptives

Although use of hormonal contraception can improve or relieve symptoms of primary dysmenorrhea,[21][22] a 2001 systematic review found that no conclusions can be made about the efficacy of commonly used modern lower dose combined oral contraceptive pills for primary dysmenorrhea.[23] Norplant[24] and Depo-provera[25][26] are also effective, since these methods often induce amenorrhea. The IntraUterine System (Mirena IUD) has been cited as useful in reducing symptoms of dysmenorrhea.[27]

Non-drug therapies

Several non-drug therapies for dysmenorrhea have been studied, including behavioral, acupuncture, acupressure, chiropractic care, and the use of a TENS unit.

Behavioral therapies assume that the physiological process underlying dysmenorrhea is influenced by environmental and psychological factors, and that dysmenorrhea can be effectively treated by physical and cognitive procedures that focus on coping strategies for the symptoms rather than on changes to the underlying processes. A 2007 systematic review found some scientific evidence that behavioral interventions may be effective, but that the results should be viewed with caution due to poor quality of the data.[28]

Acupuncture and acupressure are used to treat dysmenorrhea. A review cited four studies, two of which were patient-blind, indicating that acupuncture and acupressure were effective.[29] This review stated that the treatments appear "promising" for dysmenorrhea, and that the researchers considered further studies to be justified. Another study indicated that acupuncture "reduced the subjective perception of dysmenorrhea",[30] still another indicated that adding acupuncture in patients with dysmenorrhea was associated with improvements in pain and quality of life.[31]

Although claims have been made for chiropractic care, under the theory that treating subluxations in the spine may decrease symptoms,[32] a 2006 systematic review found that overall no evidence suggests that spinal manipulation is effective for treatment of primary and secondary dysmenorrhea.[33]

Treatment with a transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) unit, often used for chronic pain, was indicated as effective in several studies.[34] [35] [36][37] One study encouraged providers to try the TENS unit with patients, on the grounds that they found it to be "non-invasive, efficient, and easy to use".[38] A study led by the same researchers reported proof of TENS' effectiveness.[39]

Other medications and herbal therapies

Other medications and herbal therapies have been studied in the treatment of dysmenorrhea. A 2008 systematic review found promising evidence for Chinese herbal medicine for primary dysmenorrhea, but that the evidence was limited by its poor methodological quality.[40] One study indicated that two Japanese herbal medicines provided all of the study participants with complete relief.[41] A review indicated the effectiveness of use of transdermal nitroglycerin.[42] A double-blind, controlled study indicated that treatment with an extract of guava leaf resulted in significant reduction of symptoms.[43] In a small double-blind, placebo-controlled study, guaifenesin reduced primary dysmenorrhea, but the effect was not significant.[44]

Hormonal treatments

One study suggested that vasopressin antagonists with V1(a) selectivity might be useful in treating a variety of disorders, including dysmenorrhea.[45]

Prognosis

A survey in Norway showed that 14 percent of females between the ages of 20 to 35 experience symptoms so severe that they stay home from school or work.[46] Among adolescent girls, dysmenorrhea is the leading cause of recurrent short-term school absence in this group.[47]

Epidemiology

Reports of dysmenorrhea are greatest among individuals in their late teens and 20s, with reports usually declining with age. One study indicated that 67.2% of adolescent females experienced dysmenorrhea.[48] A study of Hispanic adolescent females indicated a high prevalence and impact in this group.[49] Another study indicated that dysmenorrhea was present in 36.4% of participants, and was significantly associated with lower age and lower parity.[50] Childbearing is said to relieve dysmenorrhea. One study indicated that in nulliparous women with primary dysmenorrhea, the severity of menstrual pain decreased significantly after age 40. [51] A questionnaire concluded that menstrual problems, including dysmenorrhea, were more common in females who had been sexually abused.[52]

Secondary dysmenorrhea

Secondary dysmenorrhea is dysmenorrhea which is associated with an existing condition. The most common cause of secondary dysmenorrhea is endometriosis.[47] Other causes include leiomyoma,[53] adenomyosis,[54] ovarian cysts, and pelvic congestions.[55] The presence of a copper IUD can also cause dysmenorrhea.[56][57] In patients with adenomyosis, the levonorgestrel intrauterine system (Mirena) was observed to provide relief.[58]





::having a bad day::

hoi..hoi..

arini suppose aku,nana,bearuang,black ngn bali g tgk fast n furios kat jj balakong tapi sumting turn up n i cant follow them..sian black..sure dia serabot gile bile ak xd..mesti dak2 dua ekor tu sepakat bia kan dia duduk ngn c nana..
hahha..sori..didnt mean too..dak2 nie ingat aku memang da plan utk tidak menyertai mereka..but i really cant go..macam-macam yang diorang hantar message kat aku nye hp..sori la guys..korang pon tawu kan..aku mane penah xjoin aktiviti-aktiviti sosial bersama korang..sampai dd himself pon jeles..ahahaha..

plus..today my first day period..ya rabbi..tuhan je la yang tawu cane aku suffer of sesungutsenggugut..urm..saketnye..itu lah yang aku cuba untuk jaoh kan bila bulan mengambang setiap bulan..but still cant avoid it..huhuhu..

okela..nak rest..nak tido so this pain will go away..(sakit-sakit pon sempat lagi update blog..hampeh tol!!)

20090402

::life::

Life is so short..
Break the rules
Forgive quickly
Kiss passionately
Love truly
Laugh constantly
And never stop smiling no matter how strange life is
Life not always the party we expected to be
But as long as we are here
We should smile and be grateful..


20090401

::dyslexia..part 2::

*more about dyslexia*source from wikipedia*


PENAFIAN: Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor mengenai kesihatan anda.
Bahan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan kepada anda. Sekiranya anda menyedari simptom kesihatan atau jatuh sakit, anda perlu menghubungi doktor bagi rawatan lanjut.



Disleksia terdiri daripada dua perkataan Yunani iaitu "DYN" bermakna susah, dan "LEXIA" bermakna tulisan. Disleksia bukannya satu penyakit, tetapi merupakan salah satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira. Oleh itu dyslexia merujuk kepada mereka yang menghadapi masalah untuk membaca dan menulis walaupun mempunyai daya pemikiran yang normal.

Mereka yang mempunyai Disleksia bukannya menghadapi kecacatan malah sebahagian daripada orang-orang yang terkenal juga mempunyai disleksia. Sesetengah mereka yang mempunyai keadaan disleksia mempunyai kesukaran untuk menyebut perkataan yang panjang, dan ada yang sukar mempelajari turutan seperti nama bulan, dan sifir. Setiap orang dengan disleksia mempunyai masalah yang tidak serupa dengan orang lain dengan disleksia.

Masalah Disleksia adalah berbeza dengan Afasia, yang merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh kerosakan saraf otak, dengan itu akan melumpuhkan kebolehan seseorang untuk berkomunikasi.

Perkataan disleksia diambil daripada istilah Yunani, dys yang bermaksud 'sulit dalam...' dan lex (diambil daripada legein) yang bermakna 'bercakap'. Secara kesimpulannya, disleksia bermakna menderita kesukaran yang berhubungan dengan kata atau simbol-simbol tulisan.

Kanak-kanak yang mengalami disleksia bukanlah tergolong dalam golongan yang bodoh. Daripada kajian-kajian mendapati mereka mempunyai tahap kecerdasan intelektual yang normal dan tidak mempunyai masalah pendengaran dan penglihatan.

Ciri-ciri penghidapnya
  1. Selalunya dikesan pada peringkat awal persekolahan kanak-kanak.
  2. Lambat membaca dan mempunyai tulisan tangan yang buruk.
  3. Ketika membaca, sering mengurang dan menambah pada sesuatu perkataan.
  4. Sering keliru dengan sesuatu perkataan pada huruf-huruf tertentu contohnya 'b' dianggap 'p' dan 'p' dianggap 'q'.
  5. Perhatian mudah terganggu atau gagal untuk menghabiskan sesuatu kerja hingga habis.
  6. Cenderung menjadi seorang yang impulsif atau sering mengikut perasaan sendiri tanpa memikirkan orang lain.
  7. Sering berlaku di kalangan lelaki.
  8. Kerap berlaku di kalangan pasangan kembar, kanak-kanak yang lahir tidak cukup bulan, anak-anak yang lahir daripada ibu yang sudah berumur, dan kanak-kanak yang pernah mengalami kecederaan pada kepala.
  9. Masalah disleksia boleh berlanjutan sehingga dewasa.

Punca-punca Disleksia

Punca disleksia dipercayai akibat daripada cara kerja otak yang berbeza daripada keadaan yang normal. Apabila ujian imbasan dijalankan ke atas penghidap disleksia, didapati cara otak mereka memproses maklumat agak berbeza daripada biasa. Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh kecacatan pada otak yang berlaku semasa dalam kandungan ataupun daripada kemalangan.

Faktor keturunan juga dikatakan sebagai salah satu punca disleksia. Kajian perubatan di barat mendapati kanak-kanak penghidap disleksia mempunyai latar belakang keluarga yang ada turut mempunyai penghidap sindrom berkenaan.

Rawatan

Disleksia hanya dapat dikesan apabila beberapa ujian dilakukan ke atas pesakit di bawah pengendalian ahli psikologi atau guru khas disleksia. Penyakit ini boleh dirawat tetapi tidak boleh diubati. Penghidap disleksia lazimnya akan diberi rawatan secara terapi untuk meningkatkan kemahiran linguistik, berfikir, dan sosial.

ps: if ur kids having one or more of this symptom better go and check with the doctor..mencegah lebeh baek dari merawat ya???

*sharing is caring*

bye.bye.


::dyslexia..part 1::

"semalam jimmy habis kena 'brain wash' sbb ayah dapat laporan, jimmy ponteng sekolah dan tak buat keja rumah yang cikgu bagi..
keesokannya,bila mak paksa jimmy ke sekolah, jimmy mengamuk... jimmy kata dia tak nak g sekolah, dan jimmy rasa macam nak mati...

mak hairan,lalu mak pon g ke sekolah, tanya cikgu apa masalah jimmy. menurut guru kelas jimmy, jimmy tak tumpukan perhatian dlm pembelajaran, very poor in attention and short concentration span... bila peperiksaan, jimmy selalu dapat markah rendah,jwb pon xhabis... malah,jimmy tak pena dpt markah bagus sejak dr darjah satu... bila trial UPSR,barula cikgu jimmy dapat tahu yang jimmy menghadapi kesukaran dalam pembelajaran... .

mak heran,sbb mak selalu nampak jimmy study kt uma. lalu mak pon tny jimmy..menurut jimmy, bkn dia xnk stdy atau suka ponteng sekolah,tp jimmy tak faham apa yang cikgu ajar dan tak faham apa yang jimmy cuba pelajari sendiri di uma. kesian jimmy,dia nmpk btl2 kecewa dan putus asa. sehingga dewasa,keputusan jimmy tak pena bagus..tapi apa yang menghairankan,jimmy hanya bermasalah dalam pendidikan,tp dalam bidang lain,jimmy mjd seorg yg berjaya dan kini jimmy dah jadi seorang pelukis yang terkenal di malaysia..setelah sekian lama, barulah mak dan ayah jimmy tahu bahawa jimmy menghadapi masalah pembelajaran yang dikenali sebagai dyslexia"

tahukan anda bahawa Dyslexia adalah merupakan salah satu daripada masalah pembelajaran utama di malaysia? menurut kajian yang dijalankan,prevelance kanak-kanak di malaysia yang boleh dikenalpasti mempunyai dyslexia adalah sebanyak 4.25% dan apa yg lebih teruk,ia mjd penyebab utama mengapa kanak2 ponteng ke sekolah.

menurut Kementerian Pendidikan Malaysia,kanak-kanak yg mengalami dyslexia adalah murid-murid yang mempunyai kecerdasan mental yang searas atau melebihi murid-murid biasa tetapi mempunyai kesukaran yang tinggi dalam kemahiran mengeja, membaca dan mengira. puncanya disebabkan oleh sistem bahasa, sistem visual dan gangguan sistem otak (cerebellar system). ia menyebabkan kanak2 sukar untuk memahami dan mentafsirkan apa yg mereka lihat dan perhatikan. dari aspek bahasa,kanak2 dyslexia biasanya menghadapi masalah membahagikan perkataan kepada suku kata. masalah 'decoding' ini menyebabkan mereka tidak dapat menyebut dan membaca dengan betul.selain itu,kanak2 dyslexia juga sukar membezakan huruf2 yg serupa seperti huruf p-q,m-w,b-d,p-g-j,n-m dan t-f. mereka jg sering menterbalikkan perkataan spt suka-saku, family-falimi,buah-buwa,selasa-selase, meja-meje. selain masalah membaca dan mengeja (dysgraphia),mereka juga menghadapi masalah dalam pengiraan (discalculia),koordinasi pergerakan (dyspraxia) dan copying.

apa yg lebih menyedihkan, kanak2 ini juga sering disalah anggap dan kerap kali dilabel sebagai budak bodoh,nakal dan malas. inilah yg menyebabkan wujudnya masalah psikologikal dikalangan kanak-kanak ini.

walaupun menghadapi masalah pembelajaran, namun tidak beerti kanak2 dyslexia ini tidak boleh berjaya dlm hidup. tahukah anda bahawa Walt Disney,Leonardo da Vinci, Pablo Picasso,Winston Churchill, John F. Kennedy, Bush & Sons,Lee Kuan Yew,Albert Einstein, Alexander G Bell,Tom Cruise, Whoopi Goldberg,Harrison Ford,John Lennon (The Beatles) dan Cher adalah merupakan kanak2 dyslexic. ini kerana, kanak2 dyslexia hanya menghadapi masalah dlm pembelajaran tp mereka mempunyai kebolehan tinggi dalam bidang yg mereka minati.(sume contoh mat sallehkan? sbb kat malaysia, masalah dyslexia ni msh blm ada rujukan dan kajian dijalankan).kerjasama daripada pihak ibu bapa,guru2, kakitangan kesihatan dan masyarakat amnya adalah penting dalam menangani masalah ini. seharusnya masalah ini tidak dipandang remeh kerana ianya memberikan impak yang besar kepada kanak2 yg bakal menjadi pemimpin negara pd masa akn datang.



::house of porn::

all i wanna do right now is:-

- sleep..

- eat..

- watching muvie..*lme xtgk muvie same-same..terasa tau..*

- take my precious laptop to his doctor*his fuckin sick and i cant wacth porn muvie*

- go back home..cause i really miss my family..

- struggle for my final..*ayeen u can do it!!

- wat else huh???

- owh...kill the bastard who pass the virus to my laptop..*FUCK*

- oke..bubbye~

tired of mumbling..bye-bye lah..


saje je letak pic nie..lalalallala~

::bebel-bebel::

*ayeen*black*bali*bearuang*
hoi..hoi..

selepas berhempas pulas selama dua hari..akhirnya assignment yang terakhir bagi semester ini selesai jua..yes..yes..suka..suka..terima kaseh yang tak terhingga aku ucapkan kepada kawan-kawan seperjuangan yang banyak membantu..mengerah tenaga..idea..masa..wang..ahahha..poyo siot..

ahahha..ekceli..aku nak mintak maaf banyak-banyak kat kawan-kawan aku..black..bearuang..bali..sebab aku dah banyak susahkan korang..part ak banyak yang korang tolong betulkan..huhuhu..sori la wei..next sem aku janji xwat xcamtu lagi..huhuhuhuuh~

alahai..penatla nak tulis..banyak bende yang ak nak tulis..tp aku sgt malas..nantila update lagik..